En legend har gått ur tiden – Hasse Sköldsäter har avlidit

Igår nåddes vi av det tråkiga beskedet att vår helyllekille Hasse avled på söndagsmorgonen i en ålder av drygt 87 år.

Hasse var känd som den stora ledaren och funktionären. Han kom alltid först till idrottsplatsen och lämnade den sist och då ofta med glimten i ögat. Efteråt frågade oss andra helt slutkörda om det inte snart skulle bli någon mera friidrott.

Hasse startade sitt funktionärskap i hemstaden Köping 1948 då det arrangerades SM i mångkamp där. Sedan fortsatte han sitt funktionärskap i ytterligare dryga 70 år.

Han kom till Huddinge AIS runt 1980 och blev hedersmedlem nr 13 och har sedan dess varit klubben trogen. Hasse har genom åren erhållit ett stort antal utmärkelser som Huddinge kommuns idrottspris och så sent som på senaste friidrottsgalan en hedersutnämning.  För någon vecka sedan frågade undertecknad honom om största händelsen han varit med om. Då tänkte Hasse en stund och berättade att det nog var VM i Göteborg 1995.

Det är inte bara vi i Huddinge AIS som kommer sakna Hasse, utan många klubbar han hjälp runt om i Sverige. Han var både förbundsdomare och utbildat teknisk ledare, eller som han själv sade ironisk OTEKNISK ledare. Det betydde att han ofta var grenledare eller teknisk ledare, om det var så en liten knattetävling, Castorama, Storängshallsös, eller SM, stora Stadiongalor, Finnkamper mm. I många år faktiskt otroliga dryga 100 funktionärspass/säsong.

På sociala medier strömmar det nu in massor av beklagande och tacksamhet både från aktiva, ledare, tränare – från hela landet för allt som Hasse gjort, och bl.a. ett vackert inlägg ”att nu får han vila i frid i Friidrottshimlen”.  Annat som kanske inte är så känt för alla var hans stora statistikintresse och kanske mest runt hans favoritgren mångkamp.

Efter att Hasses fru Sonja gick bort i maj 2018, så blev inte hans liv av naturliga skäl inte riktigt densamma.  En epok har alltså gått ur tiden. Låt oss minnas och hedra honom.  Hasses människosyn var unik och som någon sagt så hade han faktiskt inte hade några ovänner.

Från Huddinge AIS sida kan vi inte nog uttrycka vår tacksamhet för allt Hasse gjort för oss genom åren – en oförglömlig osjälvisk livsinsats som präglat och kommer att fortsätta att prägla vår klubb.

TACK HASSE för allt du gjort och vi kommer aldrig glömma dig. VILA I FRID.

Huddinge AIS
genom Kenneth Andersson