Två HAIS-segrar i Finnkampen!

HAIS hade med två deltagare i Finnkampen som genomfördes på Stockholms stadion i helgen och båda två stod för riktiga superinsatser. Först ut var Hanna Lindholm som sprang 10000 m i lördags kväll. På pappret så skulle den bästa finskan Johanna Peiponen bli svårslagen men det var inget som Hanna brydde sig om då hon ganska tidigt i loppet tog kommandot och skruvade upp farten efter en för henne ganska lugn öppning. Peiponen var den enda som kunde haka på i Hannas tempo och även om hon hängde i ganska länge så var tydligt vem som fick slita hårdast. När Hanna la in en extra växel med ca 1 km kvar så var saken klar, och hon kunde defilera in i mål som klar segrare! Trots den ganska lugna öppningen så gick Hanna i mål på den fina tiden 33.40.22 efter att ha avslutat sista halva av loppet på 16.41!

Viktor Frisk fick kliva upp riktigt tidigt igår då killarnas 1500 m var först ut den avslutande dagen i Ungdomsfinnkampen. Precis som i Hannas lopp så fanns det här en finländsk löpare som klar favorit i form av Santtu Heikkinen, med flera sekunder bättre personrekord än både Viktor och andra svensk i loppet Albin Wallenius. Loppet inleddes i ren promenadtakt och blev sedan en ryckig historia i klassisk finnkampsstil. Både Viktor och Albin höll sig coola loppet igenom och släppte aldrig iväg den finska favoriten när han ryckte och försökte hänga av dom. När Viktor tryckte till med 200 m kvar så hade inte Santtu något att sätta emot och Viktor gick i mål som överlägsen segrare på tiden 4.38.15 (!!). Santtu fick till slut även ge sig för Albin som lyckades spurta förbi med 20-30 m kvar och Sverige fick därmed en smakstart med en dubbelseger!

Stort grattis Viktor och Hanna!